Aanbevolen boeken

“Ik zal verborgen zijn”

Eline Rosenhart (21 jaar) heeft een prachtige historische roman geschreven.
De 1e druk verscheen in maart 2015 en al snel volgden de 2e en 3e druk in mei en augustus bij uitgeverij Voorhoeve.

Op de achterkant staat :
Twee Joodse vrouwen met dezelfde naam – Hadassah – strijden voor een volk dat wordt bedreigd in zijn bestaan. De een wordt in de tijd van het Perzische rijk meegesleurd in een leven dat ze nooit had kunnen voorzien en leert te wachten op het juiste moment om te handelen. De ander vlucht na de Kristallnacht vanuit Hamburg met haar familie naar Amsterdam. Wanneer de nazi’s Nederland binnenvallen, besluit ze in de voetsporen van haar naamgenoot te treden. Met een telkens wisselende identiteit groeit zij tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in de rol waartoe ze zich geroepen weet, om uiteindelijk thuis te komen in Erets Jisraël.
Ik had er totaal geen moeite mee om dit 544 pagina’s tellende boek te lezen. Vanaf de eerste bladzijde tot op de laatste blijft het boeien. Je kruipt als het ware in de huid van Hadassah. Je ontdekt er drie verhaallijnen in. Ze zijn op een hele mooie manier met elkaar verweven en ze geven een indrukwekkend beeld van de eeuwenlange vervolging van het Joodse volk.
Het is een aangrijpend verhaal, prachtig, invoelend geschreven. Je merkt dat Eline naar alles veel onderzoek heeft gedaan en zich ook goed verdiept heeft in de terugkeer van de Joden naar Israël.
Een krachtig boek vol geloof en hoop in alle ellende. Ondanks alle verschrikkingen geven ze die hoop niet op.
Confronterend is het o.a. als je leest dat ze ontdekt dat het avondmaal waar ze zo vaak over gehoord heeft tijdens de onderduik, omdat ze verplicht mee moest naar de kerk, een sedermaaltijd blijkt te zijn.

Heel knap hoe deze jonge vrouw van nog maar 21 jaar, een dergelijk boek kan schrijven. Ik raad een ieder aan dit boek te lezen.

Nel Ooijen-Luijten