De Stichting voor Boete en Verzoening beveelt deze websites en boeken van harte aan:

Website: Kerkenisrael.nl. Inhoud: veel algemene informatie over het jodendom en over de relatie kerk-Israël.
Website: Comitegemeentehulpisrael.nl. Inhoud: Ondersteunt Messiaans-Joodse bedieningen in Israël.
Website: Neareastministry.nl. Inhoud: de NEM maakt werk van verzoening.
Website: Christenenvoorisrael.nl. Inhoud: christenen bewust maken van de betekenis van het Joodse volk.
Website: Tcii.nl. Inhoud: verzoening en herstel van de breuk tussen gelovigen uit de Joden en gelovigen uit de volkeren.
Website: Pay.nl. Inhoud: onze betaalprovider voor de webshop en giften bij wie wij een speciale ‘Goede Doelen-regeling’ hebben.
Eline Rosenhart (21 jaar) heeft een prachtige historische roman geschreven. De 1e druk verscheen in maart 2015 en al snel volgden de 2e en 3e druk in mei en augustus bij uitgeverij Voorhoeve. Op de achterkant staat: 

“Twee Joodse vrouwen met dezelfde naam – Hadassah – strijden voor een volk dat wordt bedreigd in zijn bestaan. De een wordt in de tijd van het Perzische rijk meegesleurd in een leven dat ze nooit had kunnen voorzien en leert te wachten op het juiste moment om te handelen. De ander vlucht na de Kristallnacht vanuit Hamburg met haar familie naar Amsterdam.
Wanneer de nazi’s Nederland binnenvallen, besluit ze in de voetsporen van haar naamgenoot te treden. Met een telkens wisselende identiteit groeit zij tijdens en na de Tweede Wereldoorlog in de rol waartoe ze zich geroepen weet, om uiteindelijk thuis te komen in Erets Jisraël.”

Ik had er totaal geen moeite mee om dit 544 pagina’s tellende boek te lezen. Vanaf de eerste bladzijde tot op de laatste blijft het boeien. Je kruipt als het ware in de huid van Hadassah. Je ontdekt er drie verhaallijnen in. Ze zijn op een hele mooie manier met elkaar verweven en ze geven een indrukwekkend beeld van de eeuwenlange vervolging van het Joodse volk.

Het is een aangrijpend verhaal, prachtig, invoelend geschreven. Je merkt dat Eline naar alles veel onderzoek heeft gedaan en zich ook goed verdiept heeft in de terugkeer van de Joden naar Israël. Een krachtig boek vol geloof en hoop in alle ellende. Ondanks alle verschrikkingen geven ze die hoop niet op.

Confronterend is het onder andere als je leest dat ze ontdekt dat het avondmaal waar ze zo vaak over gehoord heeft tijdens de onderduik, omdat ze verplicht mee moest naar de kerk, een sedermaaltijd blijkt te zijn. Heel knap hoe deze jonge vrouw van nog maar 21 jaar, een dergelijk boek kan schrijven.

Ik raad een ieder aan dit boek te lezen.

Nel Ooijen-Luijten

De Muur van Vijandschap afgebroken. Een boek van de hand van Albert P. Oosting, uitgebracht in 2016 (ISBN:9789086030866).

Het boek ‘The Wall of Hostility broken down’, is een boek in goed leesbaar Engels en Bijbels onderbouwd. Handelend over de scheiding die ontstaan is in de vroege kerk tussen Christenen en Joden. Vele generaties Christenen zijn opgegroeid met de vervangingsleer. En hoewel deze vervangingsleer uit sommige kerken verdwijnt, betekent dat nog niet dat er liefde is ontstaan voor het Joodse volk/Gods volk.

Dit boek geeft duidelijk aan welke weg God is gegaan en gaat met Zijn volk Israël. Waarom de tijden/feesten van de Heer zo belangrijk zijn, ook voor de gemeente vandaag. Wat is er al veel uitgekomen van wat de profeten ons voorhouden. Ook vandaag de dag zien we letterlijk dat God bezig is ook de laatste profetieën in vervulling te laten gaan.

De rode lijn in het boek is natuurlijk Yeshua HaMashiach/Jezus de Messias. Zijn komst is verweven in het eerste Testament en is in vervulling gegaan in het tweede Testament. Zijn dood aan het Kruis deed het voorhangsel in de Tempel scheuren. Yeshua heeft verzoening gebracht, eerst voor de Jood, maar ook voor de gelovigen uit de volken. Hij heeft de “scheidingsmuur” afgebroken, ook de muur van vijandschap die later na Zijn dood is ontstaan.

Het boek sluit af met een aantal prachtige beloftes die in de Bijbel staan en een oproep aan ons, gelovigen uit de volken, om letterlijk werk te maken van onze onopgeefbare verbondenheid met Israël!

Ik kan dit boek van harte bij je aanbevelen!

Johan de Wolf, projectleider werkgroep onderhoud Joodse begraafplaatsen van de Stichting Boete en Verzoening