Herstelwerk aan Joodse begraafplaatsen

Een Werkgroep van leden van nagenoeg alle Nederlandse christelijke kerken en gemeenten is sinds 1975 bezig om Joodse begraafplaatsen te herstellen en te onderhouden. De kosten voor dit herstelwerk worden uit principe volledig door Boete en Verzoening gedragen.

De motivatie is om als christenen, zonder pretentie, een steentje bij te willen dragen aan de verbetering in de verhouding tussen Joden en christenen. Ook is het een daad tegen rassenhaat en grafschendingen. Door de prettige ontspannen sfeer, het onderwijs over de verhouding met het Jodendom, de fijne samenwerking en het goede doel vinden veel mensen het heel zinvol om mee te werken.

Werkzaamheden

Het werk op de begraafplaats bestaat uit het weer zwart maken van de letters op de grafstenen, het lijmen van gebroken stenen en het rechtzetten van scheefgezakte stenen. Ook onkruid wieden, grafhekken schuren en bomen of struiken snoeien behoren tot de werkzaamheden.

Tijdens deze werkzaamheden zijn vrijwilligers van Boete en Verzoening verzekerd via de verzekering van de gemeente Zwolle (onze vestigingsplaats) en een aanvullende verzekering via Centraal Beheer. Lees voor meer informatie de folder Vrijwilligerspolis.

In tegenstelling tot wat jarenlang gebruikelijk was konden we door de maatregelen rond corona vanaf 2020 geen werkweek meer organiseren, maar kon er wel gedurende een langere periode in kleine groepjes op heel veel plaatsen worden gewerkt. De verwachting is dat we ons werk op deze manier zullen blijven organiseren.

Opgave voor een project

Ook dit jaar gaan we in diverse plaatsen werken, o.a. in Haarlem (letteren), Groningen (metselen) en Arnhem (divers). Omdat die projecten het hele jaar door in diverse regio’s worden uitgevoerd, kunt u zich met het formulier hiernaast opgeven in welke regio u zou kunnen meewerken. Vermeld dan bij ‘Project’ de regio waarin u kunt werken en welke werkzaamheden u zou willen doen: letteren, snoeien of herstelwerk algemeen. Als er werkzaamheden in uw regio uitgevoerd gaan worden dan weten we dat we u daarvoor kunnen benaderen.

Doneren

Kunt u persoonlijk niet meedoen maar wilt u wel financieel helpen, dan kunt u een gift overmaken.  Alvast heel hartelijk dank daarvoor!

Nieuwsbrieven

Wilt u lezen hoe er in de afgelopen jaren op diverse begraafplaatsen is gewerkt? Bekijk dan onze rubriek Nieuwsbrieven en lees wat er allemaal is gedaan.

  OPGAVEFORMULIER

  Ja, ik wil graag meehelpen met stichting Boete en Verzoening en geef mij op.

  Naam

  MV

  Adres

  Postcode

  Woonplaats

  Telefoonnummer

  E-mailadres

  Geboortejaar

  Project