ds Sybrandi Geridderd

Op de website van het Nederlands Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) werd vrijdag 24 januari 2014 de volgende tekst geplaatst:

Dominee Sybrandi benoemd tot Ridder Oranje-Nassau wegens inzet voor herstel Joodse begraafplaatsen

Op donderdag 23 januari is ds. Kees Sybrandi benoemd tot Ridder Oranje-Nassau vanwege zijn grote inzet voor herstel van de Joodse begraafplaatsen. Mazzeltov! Al 40 jaar lang is dominee Sybrandi met zijn stichting Boete & Verzoening partner van het NIK in het herstel van Joodse begraafplaatsen. Ieder jaar trekt hij er met vrijwilligers op uit om begraafplaatsen op te knappen. Dominee Sybrandi kreeg de onderscheiding tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau uitgereikt door de burgemeester van zijn woonplaats Lelystad. Daarbij waren opperrabbijn Jacobs en NIK-secretaris Ruben Vis aanwezig. Namens de Joodse Gemeenten Groningen en Amersfoort waren de heren Rob Vleesblok en René de Vries en Franklin de Liever met zijn vrouw gekomen.

Als Stichting voor Boete & Verzoening zijn we vooral dankbaar dat het initiatief voor deze koninklijke onderscheiding uitgegaan is vanuit de Joodse gemeenschap! Het geeft aan dat er door het werk van Kees Sybrandi en alle werkers van B&V een bijzondere band is ontstaan.

Het was donderdag 23 januari een enorme verrassing toen hij, tijdens een lezing over het werk van B&V voor een groep senioren in de Ontmoetingskerk van Lelystad, ‘overvallen’ werd door de burgemeester van Lelystad en door Rabbijn Binyomin Jacobs, familie en andere genodigden.